Az időutazás mindig jó téma lehet, és akár egy nagyon jó filmet is ki lehet a témából hozni, ha van hozzá egy jó forgatókönyv. Jó páran meg is próbálták már megfilmesíteni a témát, kisebb nagyobb sikerrel. Ez esetben nem teljesen időutazásról van szó, de mégis hasonló dologgal találkozhatunk.

Mint mindenhol itt is, ha elsőre valami jót mutatsz, akkor mindenki azt a szintet várja el Tőled. Ha valami gyengébbel jössz elő akkor máris megbélyegeznek a „véletlen sikerült jól” jelzővel. Tehát nem árt überelned magad, vagy ugyanolyat mutatni, mint előtte, azaz tartani a szintet.
Azért mondom ezt, mert Duncan Jones is hasonló helyzetben van. Első filmjével a Moon-nal 2009-ben debütált, ami igen nagy meglepetést okozott. Személy szerint nekem nagyon bejött és ezzel nem vagyok egyedül, mert az imdb index is ezt mutatja a maga 8.0 pontszámával. Ehhez a sikerhez, mondjuk kellett egy jó színész (Sam Rockwell) és egy jó story, ami megadatott Duncan-nek.
Jelenlegi hőse Colter Stevens (Jake Gyllenhaal), aki egy vonaton ébred és látszólag azt sem tudja hol van, és barátnőjét Christina (Michelle Monaghan) sem ismeri meg. A látszólagos zavartságra nem sok idő jut, ugyanis pár perc múlva hatalmas robbanás történik a vonaton, amiben szereplőink is odavesznek.A robbanás után Stevens újra máshol ébred, ezúttal egy meghatározatlan helyszínen egyedül bezárva. A néző is épp olyan tanácstalan, hogy mi történik, mint főhősünk, ezért vele együtt informálódunk arról, hogy egy katonai programban szerepel, aminek az a lényege, hogy egy megtörtént esemény helyszínén újra és újra jelen legyen. Mr. vastag szemöldöknek az a feladata, hogy megkeresse a robbanás forrását, ugyanis terrorcselekményről van szó. A filmben elméletet is gyártottak rá, hogy hogyan működhet mindez, tehát aki jártas kvantumfizikában az itt most előnyt élvez, mert én ugyan nem értettem belőle egy szót sem. Tehát a film sci-fi vonalon indul el, amiből egy egész jó kis történet kerekedik. A program hiányossága, hogy a robbanástól számítva 8 percet tudnak visszamenni az időben. Stevens-nek és a nézőnek így többször adatik 8 perce, hogy kiderítse ki a robbantó a vonaton.
Nekem erről a filmről azonnal az Idétlen időkig Bill Murray film jutott eszembe, ahol egy adott nap ismétlődik meg minden alkalommal.
Az állandó ismétlődést szerencsére csak egy ponton fogadtam nyűgösebben a többinél, ezen kívül végig érdekesnek tartottam, de hiányzott belőle valami. A Moon-t messze nem sikerült überelni, sem a szintjét elérni, de attól még ez is lehet egy jobb film. Moon esetében sokkal több mondanivalója volt a filmnek, mint a Source Code-nak, bár itt sem a látvány volt a lényeg. (mert nem is volt)Michelle Monaghan-nak sajnos kevés történés jutott, de örülünk, hogy Ő kapta a női szerepet, mert kedveljük. Jake Gyllenhaal is ellátta a rászabott szerepet, mert értetlen, ha annak kell lenni és oda csap, ha oda kell csapni. Bár nekem nem annyira szimpi színész, de itt szívesen láttam.
Kettejüknek köszönhetően egy csipetnyi romantikára is jutott a játékidőből, ami véleményem szerint nem volt jó ötlet. Azért sem, mert pont rosszkorra időzítették, ami egy fontos eseménytől vette el az időt, amitől a film nem lett drámai, és amiért a vége nem ütött akkorát.


A film végét szerintem lehetett volna még fokozni, amitől akár 9-es is lehetett volna. Hogy mivel azt nem tudom, ez nem az én posztom, de úgy érzem, a story nem lett teljesen kicsavarva.
Így a film egy átlagosnál jobb, de semmiképpen nem felső kategóriás alkotás, bármennyire is szerettem volna, így az újra nézése sem valószínű.

Értékelés: 6,8/10

imdb: 7,7/10
Budget: 32,000,000 usd 

Korábban Mattehew McConauhey már bizonyította, hogy az ügyvéd szerep jól áll neki. Igaz már tényleg régen volt, éppen ezért talán már kevesebben emlékeznek rá. Az évszám 1996 volt, a cím: Ha ölni kell (Time to Kill). 16 évvel később Michael Connely könyve alapján készült filmben ismét ügyvédet alakít, amiben szintén megállja a helyét.

Viszont most egy jóval lazább karakterről van szó, mint korábban. Mick Haller (Matthew McConaughey) egy Lincoln hátsó üléséről és egy fekete bőrű, rosszarcú sofőr mögül intézi ügyleteit.
Haller annyira laza, hogy cseppet sem leplezi nagyképűségét, sőt mi több, büszkén hirdeti magabiztosságát autója NTGUILTY rendszámával.
Egy napon egy átlagos ügynek látszó esetet bíznak rá. Louis Roulet (Ryan Phillippe) egy gazdag ingatlanmágnás elkényeztetett csemetéje, aki drága autókkal flangál, és puccos bulikban tölti az éjszakáit. Roulet a fizetős lányokat sem veti meg és éppen ez lesz a veszte. A vád szerint súlyosan összevert egy prostit. A dolog ettől komplikáltabb, mert Roulet azt állítja, hogy csakis a pénze miatt szemelték ki Őt, és szerinte tőrbe csalták. A gond viszont az, hogy az említett prosti arca a szivárvány minden színében pompázik, úgyhogy ha nem is Roulet, de valaki mindenképpen ellátta a hölgy baját. Ryan Phillippe hihetően adja az ártatlant, aki ma is ugyanúgy néz ki, mint 11 évvel ezelőtt a Kegyetlen játékokban. Ugyanolyan kölyökképe van, mintha csak tegnap lett volna. Ezért is jól áll neki a kis burzsuj szerep. Szóval, ha a bíróságon pofára intéznék ezeket a dolgokat már rég ejtették volna a vádat. De nem így van, Haller-t bízzák meg a nagyvilágú srác védelmével.Haller magánynyomozó társa Frank, (William H. Macy) egyre mélyebbre ásik az ügyben, amitől nem hogy tisztában látnának, egyre nagyobb ködben tapogatóznak a nézővel együtt. Korábbi esetek is képbe kerülnek, amik rendesen felkavarják az állóvizet, és amitől a film is új lendületet kap.
Bad Furma rendező fokozatosan terelgeti a nézőt és folyamatosan hoz újabb infókat a vászonra, amitől a film egyre izgalmasabb lesz, és ami egyre több agykapacitást igényel tőlünk.
A minőségi mellékszereplőkből sincs hiány, mert nagyon jó gárdát sikerült összehívniuk. Haller ellenfele a bíróságon Josh Lucas, aki a maga eleganciájával csípőből veszi az akadályt, de Marisa Tomei, John Leguziamo, Michael Pana, Bog Gunton is hasonló magabiztossággal játssza szerepét.
Ilyen jó karakterek töltik ki ezt a 118 percet, amiben nem érdemes félre nézni, mert hamar lemaradhatunk valami fontos infóról.
A filmben a vártál kevesebb részt forgattak a tárgyalóteremben, inkább külső helyszínekre fókuszálnak, ezért aki nem szereti a bírósági száraz maszlagot az se féljen tőle.A 2 óra játékidő kellemesen eltelik, nincs időhúzás, nincs felesleges üresjárat. Ahogy pörögnek az események, a néző esélyt kap rá, hogy megtegye saját tippjét, hogy bűnös vagy nem bűnös, ám lehet, hogy a sok látott film miatt, de nekem kiszámítható volt. Éppen ezért nekem 6,5-nél többet nem ér meg, mert nem volt aztaqrva érzésem a végén, amit sajnálok, mert nagyon vártam a filmet.


Értékelés: 6,5/10
imdb: 7,4/10
Budget: 40,000,000 usd
 

 

 

Vation 2011.07.14. 11:51

Trust

Apukák, anyukák figyelem! Nem csak nekik szól a következő film, viszont róluk. Róluk és féltett csemetéjükről, arról, hogy milyen veszélyeknek vannak kitéve a mai tinik a 21. században. És itt nem egy fránya vírusra gondolok, amit egy vödör teával és egy kis pihenéssel ki lehet heverni.

Ma már a sokszorosan felgyorsult világunkban minden nagyon könnyen elérhető és bármit be tudunk szerezni, amit csak akarunk. Ehhez a világháló nagy segítségünkre van. Használatával kinyílnak előttünk a lehetőségek és minden elérhetővé válik. Szó szerint minden, sokszor olyan is, ami nem feltétlenül van jó hatással az emberekre, gyermekeinkre stb.
A világhálót rengeteg dologra lehet használni, vásárolhatunk, érdeklődhetünk, levelezhetünk, és amit a legtöbben csinálnak, információt keresnek illetve adnak át. A fiatalabbak körében ismertebb chat népszerűsége hatalmas és ez egy jól bevált módszer, az azonnali információ cserére. Ma már ezt szinte minden tinédzser ismeri, és nagy részük használja is. Különböző chat szobákban bárkivel beszélgethetünk, akivel a sors összehoz vagy közös az érdeklődési körünk. Itt nagyrész arc nélkül nick név mögé bújva találhatunk beszélgetőtársat magunknak és ez az, amit sokan ki is használnak. Az arc nélküliség lehetővé teszi, hogy bárkinek kiadjuk magunkat és elhitessünk magunkról bármit, amit akarunk.

Ebbe a hibába esik a 14 éves Annie is (Liana Liberato), a chat áldozata lesz, minden értelemben. Mindennapos pixeles beszégetés egy állítólagos baráttal, akiről semmit nem tud azon kívül, hogy egy fiatal srác, aki korban azonos a kis Annie-vel. A film szépen lassan indul, így van idő a családot megismernünk, hogy együtt tudjunk érezni velük, ha majd kell. Ez idő alatt folyamatosan betekintést nyerünk a chatbeszélgetésekbe, ami az idő elteltével egyre intimebb lesz kettejük között. Kis idő elteltével a találkozás gondolata is felmerül bennük, persze kizárólag a szülők bevonása nélkül.Ekkor jön a nagy meglepetés Annie számára. Chat barátja Charlie, idősebb, mint azt Ő korábban állította. Ami ezután történik, döntse el mindenki, hogy molesztálás vagy csak baráti közeledés, netán kölcsönös vonzalom. A lavinát és a pánikot az indítja el, amikor napvilágot lát a 14éves lány „intim” magánélete. Apja Will (Clive Owen), és édesanyja Lynn (Catherine Keener) teljesen összetörnek. A film innen igazán érdekfeszítő lesz, ugyanis egy „megrontott” kislánnyal és aggódó szülőkkel álluk szemben, akik igazságot akarnak. Viszont információ hiányában a hatóságok is tehetetlenek, így Will-nek kell kezébe venni az ügyet. Itt egy pillanatra Taken érzésem volt, de nem, Owen nem csap oda olyan keményen. Azért sem, mert ez egy dráma és nem akció film. Dráma kategóriából viszont a jobbak közül való, ami lekötött az utolsó percig. Lekötött, mert valós problémákra hívja fel a figyelmünket, ami bárkire veszéllyel lehet, de főleg a hasonló korosztályra.A rendező David Schwimmer eddig nagyrészt a Jóbarátok c. sorozatban hülyéskedte el az időt, és rendezett pár kisebb filmet. Mostantól viszont érdemes lesz odafigyelni rá, ha majd újra rendezni fog. Schwimmer megmutatta, hogy lehet ismét jó filmet készíteni kis költségvetésből.

A film akár igaz történet is lehetne, mert maximálisan életszerű. Éppen ezért könnyű beleképzelnünk magunkat az aggódó szülők helyébe, ami megrázó és figyelemfelkeltő egyben.
Nagyszerűen sikerült dráma, és ne várjunk tőle nagy pörgést, mert ez nem az a film. Viszont ha leülünk elé, akkor egy idő után garantáltan sodródunk az árral, ami majd csak valahol véget ér. Nagyszerű iparos munka, ajánlott idő töltés.


Értékelés:8/10
imdb: 7,2/10
Budget: 9,500,000 usd

 Minden jel arra utal, hogy az idei év nagy bankrobbantása a Harry Potter mellett a Transformers harmadik felvonása lesz. Bay és társai joggal dörzsölhetik a tenyerüket, ugyanis a sorozat első két része igen jövedelmezőre sikerült számukra.

Kezdjük egy kis száraz infóval. A 2007-ben bemutatott első részt 150 millió dollárból dobták össze, ami kb 709 milliót hozott. Két év múlva jött a második rész, ami ugyan kicsit drágább lett, mint az első, de többet is hozott. Sőt a kritikusok folyamatosan lehúzták, de a rajongókat ez nem győzte meg, mindenki látni akarta a folytatást. Itt 200 milliót költöttek, de több mint 836 volt a bevétel. Újabb két évet kellett várnunk a harmadik felvonásra, ahol Bay csapata 195 millióból lapátolta össze az újabb Autobot Álca harcot.
Kíváncsi leszek meddig fog csilingelni a mozi kassza, de a hasonló siker itt sem kétséges egy percig sem. Azért sem, mert az új részt 3D-ben forgatták, és ez a varázsszó, amire most ugrik a nép. Egy két konvertált szemét után, végre egy olyan mozi, amit 3D-ben rögzítettek, úgyhogy a minőség nem lehet kérdéses, pláne ha egy újabb Bay filmről van szó. Ebben a pillanatban 14 nappal vagyunk a hivatalos bemutató után, és már több mint 320 millióval megfejelte a befektetett összeget, úgyhogy lesz még itt csodálkozások.Anno az első rész nagyot ütött mindenhol, Bay magasra rakta a mércét. Aztán jött a második rész, ahol több zúzás volt, mint az elsőben, de a story 0 volt, és ráadásul elkövettek pár olyan hibát is, amit szerencsére a harmadik részben már nem tettek. Ilyen például az iker robotok bugyuta viccesnek szánt szerepe, ami sokkal inkább volt kínos, mint humoros. A harmadik részben ezt a párost szerencsére mellőzték, de sajnos még mindig maradtak nem odaillő dolgok.
Most is van viccesnek szánt robot, de szerencsére sokkal kisebb és kevesebbet szerepel, mint a két Chevy. Sajnos itt is van öregedő robot, akin nem csak ott lehet észlelni a korát, hogy kopottabb vagy rozsdásabb, mint általában a gépeknél, hanem ősz a „haja” is!! WTF!?!
Az ilyen pillanatok, amik inkább a régi Szörnyecskékre emlékeztetnek, mint egy komoly sci-fi-akcióra.A korábbi gárdából viszonylag sokan újra láthatóak, de Bay és Megan Fox közötti parázs miatt Fox nem szerepel a harmadik részben. Helyette Rosie Huntington-Whiteley-t rakták be, akit eddig semmiben nem láthattunk, a Victoria’s Secret kifutókon kívül, ugyanis a hölgy modell.
A szemfülesebbek Jason Statham oldalán láthatták, ez sem lehet véletlen, mert úgy tűnik, szorosabb kapcsolatot ápolnak egymással. A film történetében a készítők egy kósza percet sem szántak arra, hogy a ezt a cserét szóvá tegyék.
Sam szülei szintén szerepelnek a filmben, bár most jóval kevesebbet idegesítik kicsi fiukat, mint az előző két részben. Annyira keveset láthatóak, hogy a felesleges szereplők határait feszegetik.
Az amerikai autógyártás propaganda filmje most is hozza a megszokottat, ugyanis gyönyörű négykerekű modellek tűnnek fel, a GM kínálatából a nagy GMC-től az 5. generációs Camaroig.
Vannak új robotok is, többek között az autobotok oldalán három NASCAR versenyautó, amiből a 42-es rajtszámú az F1-ből ismert Juan Pablo Montoya autójának mása, aki ma már a körívpályás versenyeken indul.Érezhető a filmen, hogy nagyon dolgoztak azon, hogy történetet is adjanak neki, ne csak a zúzás legyen, de azt lehet mondani, hogy a történet most sem ér semmit, ahogy az előző részben sem. Van itt minden, ami szem szájnak ingere, meglepő fordulatok, árulás stb., de ezek tényleg érdektelenek lesznek a vizuális orgia mellett. Mindemellett semmi kétség, hogy ez lett, a sorozat leglátványosabb része. Bay tényleg bele adott apait-anyait, ugyanis már korábban kijelentette, hogy Ő nem kíván 4. részt rendezni, mert úgy gondolja, amit ki lehetett hozni belőle, azt Ő kihozta. Ugyanezen a véleményen van LaBeouf is, mármint azon, hogy nem fog szerepelni az esetleges folytatásban.
Persze a találgatások rögtön elkezdődtek, hogy ki lehet az utódja és rögtön képbe került A szállító Statham, aki ugye a Fox pótlás barátja. Na de sok idő van még addig, úgyhogy ezen még kár gondolkodni. Ha már LaBeouf-nál tartunk, az Ő karakterén is lehet érezni elmúlt öt év elteltét. Komolyabb és talpraesettebb lett és lényegesen kevesebb no-no-no-no-t kapunk Tőle mint az előző részekben. És ha a történet megkívánja, gondolkodás nélkül nekiront egy elit katonának, ha a történet megkívánja, ami egyben a film egyik legviccesebb jelenete is lesz ezután. A szőke Rosie-nak semmi komoly dolga nincs a filmben, ahogy Fox-nak sem volt korábban, de nem is a színészi játékuk miatt lettek felkérve. Fox-nak pucsítani kellett, most pedig a szájtátás a cool.
Említést érdemel John Malkovich, aki új szereplő a sorozatban, és egy amolyan viccesnek szánt tölteléke a filmnek, ami amúgy szerintem felesleges volt.Tehát a Transformers 3 nem hibátlan, és messze nem is tökéletes. A második résznél tényleg jobb lett, de az elsőt még ez sem üti. A látványvilág magáért beszél, azon nincs fogás és az igazat megvallva innentől a többi nem is nagyon érdekel. Nem kérdéses, hogy az Avatar óta ez lett a leglátványosabb mozi, amit készítettek és ez nem csak a 3D-re értendő. Rengeteg nagy totál, lassítások és minden ami egy jó látványhoz kelhet.
Nehéz a filmet pontozni, mert a látvány mindenképpen 10/10, de a történet nem.


Értékelés: 8/10
imdb: 6,8/10
Budget: 195,000,000 usd


 

Családosok előnyben. Ugyanis 100%-ig gyerekeknek szánt filmet készített Jim Carrey.
Tipikusan az a film, amit rövid időn belül viszont fogunk látni valamelyik kertévében.
Bőven ráérünk, ha majd akkor szánunk rá időt, mert vannak mostanában ennél érdekesebb filmek is.Mr. gumiarc pár éve még menetrendszerűen szállította a vígjátékokat, ma már ezt nem mondható el róla. Nem tudom hogy az öregedés, vagy valami más oka lehet, de tény, hogy mostanában nagyon ritkán készít filmet. A 2011-es évre ez az egy családi matiné jutott.

A Kill Bill óta tudjuk, hogy nem érdemes iskolás szoknyás kislányokkal ujjat húzni, mert könnyen ráfaraghatunk. Itt is így van ez, mert főhőseink csupa tini korú leányzó, cuki kis flitteres izékben, akik elbánnak mindenféle másvilági ellenséggel, legyen az bármilyen bolygó kölke.

Mély drámára vagy sokatmondó filmre számítók nagyon messziről kerüljék el ezt a filmet, mert a story itt nem számít. Vizuális effektek és kőkemény zúzás három felvonásban. Ez az, amit ígér ez a film semmi mást. És miután végignéztük az sem baj, ha maradt bennünk megválaszolatlan kérdés, mert a látottak hamar elfeledtetik. Igen így van maradtak kérdőjeles részek és kötve hiszem, hogy egyedül vagyok/leszek ezzel.

Mit tennénk, ha egy nap azt mondaná valaki, ha együtt maradunk életünk szerelmével, hátralévő életűnkben nem lesz semmi, amire büszkék lehetünk, álmaink sosem fognak valóra válni, viszont, ha van erőnk Őt elhagyni, akkor mindketten komoly karriernek nézhetünk elébe?!? Siker, hírnév stb .
Mit tennénk? Matt Damonnak ezzel a kérdéssel kell megbirkóznia.


George Nolfi rendező és Matt Damon már nem először dolgoznak együtt, mert A Bourne-ultimátum és az Ocean’s sorozat egy részét is Ő rendezte. Ezek jó filmek voltak, úgyhogy reméltem, hogy most sem fogok csalódni.
A film három kategóriába sorolható, mert van benne romantika, thriller és amiért a film érdekes lesz, egy kis sci-fi. Azaz nem is olyan kevés, de azért nem kell űrhajókra és földönkívüliekre számítani.
Három legyet ütnek egy csapásra, mert a romantikára vágyók is kapnak valamit, meg a másik két kategória kedvelői is. És, hogy ez izgalmas is legyen George Nolfi saját ötleteit vitte vászonra, ugyanis a korábban említett két film után, ezt is Ő írta.

Vation 2011.06.15. 09:20

Hanna

Joe Wright rendező neve leginkább a romantikus-drámák kedvelőinek lehet ismerős.
Vágy és vezeklés valamint a Büszkeség és balítélet két sikeres alkotása után jött egy kevésbé jól sikerült film, A szólista, Robert Downey Jr.-al és Jamie Foxx-al. Három dráma után, akció múvival érkezik az angol származású rendező.


Az egyelőre ismeretlen írótól származó story, egy tizenéves kislányról szól, akit amolyan tökéletes katona módjára nevelt édesapja a civilizációtól elzárva, valahol Észak-Finnországban. Apja, Eric Bana egy ex-CIA ügynök, aki évek alatt megtanította mindenre lányát, Hannát (Saoirse Ronan). Viszont apja nevelési módszere nem hétköznapi, mert amíg mások bringázni és úszni tanítják gyermeküket, addig Erik (Eric Bana) gyilkolni tanítja lányát. Mi a kiképzés utolsó napjaiban kacsolódunk hozzájuk, amikor Hanna bejelenti Eriknek, késznek érzi magát az akcióra, amire hosszú évek óta készültek.

Az első rész elsöprő sikere után egyáltalán nem volt kérdéses, hogy lesz második rész, nem is kellett sokat várni mire kijelentették, hogy lesz folytatás. 2009-ben, az Avatar és aTransformers2 után, ez volt az év egyik blockbustere , ugyanis a 35millió dolláros költségvetést, egészen 476millióig sikerült feltornázniuk. Nem is csoda, tényleg nagyon jól sikerült vígjátékról van szó, ahol minden egyes karakter megér egy misét és akár egyenként is el tudnának vinni egy jó vígjátékot, de így hogy együtt a csapat, a siker egy percig sem kérdéses.

A bejegyzés írásának pillanatában, ami 13 nappal van a megjelenés után, már 337millión áll a bevétel, habár ennek a résznek a költségvetése jóval több volt, mint az elsőé. Vetítik még egy jó darabig, úgyhogy lesz itt még változás bőven, de azt hiszem, már most el lehet könyvelni a sikeres filmek közé. Ha csak az első rész rajongóit veszem számításba, akik már ki vannak éhezve a második részre, mind remegve rohannak a moziba, hogy láthassák a farkas falka újabb kalandját.

Liam Neesen nem egy tipikus action man, de mégis jól állnak neki ezek a szerepek. A Taken után nem volt kétséges, hogy Neesen egyedül el tud vinni egy pörgős filmet, így bátran lehetett neki adni az újabb hasonló feladatot. Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetem, hogy a Taken az utóbbi idők egyik legjobb akció mozija volt. 2008-as film, de még mindig ez jut eszembe, ha igazán jó akció moziról van szó.


Jamue Collet-Serra rendező legutóbbi filmje (Az árva) nálam célba ért és a Viasztestek sem volt rossz Paris Hilton-t kivéve. Thrillerekkel jól bánik azt már láthattuk, most jöhet egy kis akció-thriller. A trailer is ütősre sikerült, és úgy emlegették, mint egy Taken szerű filmet, úgyhogy fel voltam készülve minden jóra. Párizs után a helyszín ismét egy Európai város, Berlin.

süti beállítások módosítása