Az időutazás mindig jó téma lehet, és akár egy nagyon jó filmet is ki lehet a témából hozni, ha van hozzá egy jó forgatókönyv. Jó páran meg is próbálták már megfilmesíteni a témát, kisebb nagyobb sikerrel. Ez esetben nem teljesen időutazásról van szó, de mégis hasonló dologgal találkozhatunk.

Mint mindenhol itt is, ha elsőre valami jót mutatsz, akkor mindenki azt a szintet várja el Tőled. Ha valami gyengébbel jössz elő akkor máris megbélyegeznek a „véletlen sikerült jól” jelzővel. Tehát nem árt überelned magad, vagy ugyanolyat mutatni, mint előtte, azaz tartani a szintet.
Azért mondom ezt, mert Duncan Jones is hasonló helyzetben van. Első filmjével a Moon-nal 2009-ben debütált, ami igen nagy meglepetést okozott. Személy szerint nekem nagyon bejött és ezzel nem vagyok egyedül, mert az imdb index is ezt mutatja a maga 8.0 pontszámával. Ehhez a sikerhez, mondjuk kellett egy jó színész (Sam Rockwell) és egy jó story, ami megadatott Duncan-nek.
Jelenlegi hőse Colter Stevens (Jake Gyllenhaal), aki egy vonaton ébred és látszólag azt sem tudja hol van, és barátnőjét Christina (Michelle Monaghan) sem ismeri meg. A látszólagos zavartságra nem sok idő jut, ugyanis pár perc múlva hatalmas robbanás történik a vonaton, amiben szereplőink is odavesznek.



A robbanás után Stevens újra máshol ébred, ezúttal egy meghatározatlan helyszínen egyedül bezárva. A néző is épp olyan tanácstalan, hogy mi történik, mint főhősünk, ezért vele együtt informálódunk arról, hogy egy katonai programban szerepel, aminek az a lényege, hogy egy megtörtént esemény helyszínén újra és újra jelen legyen. Mr. vastag szemöldöknek az a feladata, hogy megkeresse a robbanás forrását, ugyanis terrorcselekményről van szó. A filmben elméletet is gyártottak rá, hogy hogyan működhet mindez, tehát aki jártas kvantumfizikában az itt most előnyt élvez, mert én ugyan nem értettem belőle egy szót sem. Tehát a film sci-fi vonalon indul el, amiből egy egész jó kis történet kerekedik. A program hiányossága, hogy a robbanástól számítva 8 percet tudnak visszamenni az időben. Stevens-nek és a nézőnek így többször adatik 8 perce, hogy kiderítse ki a robbantó a vonaton.
Nekem erről a filmről azonnal az Idétlen időkig Bill Murray film jutott eszembe, ahol egy adott nap ismétlődik meg minden alkalommal.
Az állandó ismétlődést szerencsére csak egy ponton fogadtam nyűgösebben a többinél, ezen kívül végig érdekesnek tartottam, de hiányzott belőle valami. A Moon-t messze nem sikerült überelni, sem a szintjét elérni, de attól még ez is lehet egy jobb film. Moon esetében sokkal több mondanivalója volt a filmnek, mint a Source Code-nak, bár itt sem a látvány volt a lényeg. (mert nem is volt)



Michelle Monaghan-nak sajnos kevés történés jutott, de örülünk, hogy Ő kapta a női szerepet, mert kedveljük. Jake Gyllenhaal is ellátta a rászabott szerepet, mert értetlen, ha annak kell lenni és oda csap, ha oda kell csapni. Bár nekem nem annyira szimpi színész, de itt szívesen láttam.
Kettejüknek köszönhetően egy csipetnyi romantikára is jutott a játékidőből, ami véleményem szerint nem volt jó ötlet. Azért sem, mert pont rosszkorra időzítették, ami egy fontos eseménytől vette el az időt, amitől a film nem lett drámai, és amiért a vége nem ütött akkorát.


A film végét szerintem lehetett volna még fokozni, amitől akár 9-es is lehetett volna. Hogy mivel azt nem tudom, ez nem az én posztom, de úgy érzem, a story nem lett teljesen kicsavarva.
Így a film egy átlagosnál jobb, de semmiképpen nem felső kategóriás alkotás, bármennyire is szerettem volna, így az újra nézése sem valószínű.

Értékelés: 6,8/10

imdb: 7,7/10
Budget: 32,000,000 usd







 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtroll.blog.hu/api/trackback/id/tr83103390

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása