Liam Neesen nem egy tipikus action man, de mégis jól állnak neki ezek a szerepek. A Taken után nem volt kétséges, hogy Neesen egyedül el tud vinni egy pörgős filmet, így bátran lehetett neki adni az újabb hasonló feladatot. Azt hiszem, nyugodtan kijelenthetem, hogy a Taken az utóbbi idők egyik legjobb akció mozija volt. 2008-as film, de még mindig ez jut eszembe, ha igazán jó akció moziról van szó.


Jamue Collet-Serra rendező legutóbbi filmje (Az árva) nálam célba ért és a Viasztestek sem volt rossz Paris Hilton-t kivéve. Thrillerekkel jól bánik azt már láthattuk, most jöhet egy kis akció-thriller. A trailer is ütősre sikerült, és úgy emlegették, mint egy Taken szerű filmet, úgyhogy fel voltam készülve minden jóra. Párizs után a helyszín ismét egy Európai város, Berlin.

A film kezdete után nem kell sokat várnunk, nincs elvesztegetett perc, azonnal indul a story. Dr. Martin Harris (Liam Neeson) egy konferenciára érkezik feleségével a német városba. Nem sokkal érkezése után balesetet szenved, és napokra kómába esik. Ébredése után azzal kell szembesülnie, hogy felesége nem ismeri meg, azt állítja, hogy sosem látta. A nagyobb gond az, hogy a nő mellett egy másik férfi van, aki szintén Dr. Martin Harris-nek mondja magát. Teljesen úgy érzi minta belebújt volna valaki a bőrébe. Értelmetlenül áll a történtek előtt és tanácstalan, hogy kedvese miért nem ismeri meg. Mivel elveszett az összes papírja, így igazolni sem tudja magát, felesége oldalán álló férfival ellentétben. Ne csodálkozzon senki, ha egy ilyen szituációban teljesen hülyének nézik az embert és szemmel látható zavart állapota miatt el is zavarják. Most mit csináljak? Gondolhatta.



Mivel kómában volt és az orvos is említette, hogy lehetnek emlékzavarai, végképp tanácstalanul áll a történetek előtt. Lehet, hogy mégis Ő emlékszik rosszul? De akkor ki Ő? Egy idegen városban van, ahol nem ismeri meg a felesége, viszont Ő igenis emlékszik csak a környezete viselkedik vele úgy, mint egy idegennel. Nem tehet mást, nyomozni kezd. Megkeresi azt, aki vezette a taxit, amivel a balesetet történt. Megtalálja a sofőr Gina-t,(Diane Kruger) akivel megpróbálnak rájönni, hogy miért lépett valaki az elismert biológus helyébe.
A keresés mindkettejüknek hozz néhány kellemetlen pillanatot, mert valaki (k) meg is akarják ölni, ezért a nyomozásból hamar menekülés lesz. Ahogy telnek a percek szépen lassan fény derül mindenre, ami körülötte folyik és, hogy ki is Ő valójában.
A német származású Diane Kruger, Neesen erős jellem mellet eléggé el volt nyomva, közel nem volt annyira jó, mint anno a Becstelen Brigantikban. (Ő volt az, aki miatt majdnem elbukott az egész mozis akció, mert előző este elhagyta fél pár cipőjét a bárban, amit az SS tiszt megtalált.)



Sokkal inkább hasonlítanám ezt a filmet a Bourne rejtélyhez, mint a Taken-hez. Neesen elszánt és megy megállás nélkül, bizonygatja igazát mindenkinek, aki csak szembe jön és felpofozza fél Berlint, ha kell, de azért nem annyira tökös, mint Párizsban volt, pedig a bőrdzsekit is ráadták, hogy coll legyen. Emiatt sokkal kevesebb hullát hagyott maga után, mint amikor a lányát kereste. Egy-két mellékszereplő mellett meg kell említeni az öreg Frank Langella-t, aki sajnálatos módon a film utolsó negyedében kapott csak szerepet, így csak keveset tudott adni a filmhez, de azt minőségben tette.
Első perctől érdekelt és végig sikerült tartania a feszültséget, nem voltak lassúra sikeredett részek és a csattanó is rendben volt. Ahogy szépen lassan vezették a nézőt rejtély megfejtéséhe felé, kicsit vesztett az erejéből, de a hatás így sem nem maradt el. A Taken-től azért gyengébbre sikerült, azt nehéz lesz felülmúlni, de mindenképpen ajánlott film, aki kedveli Neesen-t, vagy akinek tetszettek Jason Bourne történetei, vagy aki csak egyszerűen egy jó akció-thrillert akar látni. Ha a Taken nálam 9-es, akkor ez egy 7,5-nek felel meg.

Értkékelé: 7,5/10
imdb: 7,0/10
Budget: 30,000,000

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtroll.blog.hu/api/trackback/id/tr252969870

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása