Vation 2011.05.18. 21:00

Kill the Irishman

Több mint 30 évet kellett várni, hogy filmre vigye valaki a mindenre elszánt ír-amerikai, Danny Greene történetét. Ő volt az, aki dokkmunkásból lett gengszter főnök és még az olasz maffiával is szembe szállt, ha a büszkeségéről vagy a hatalmoról volt szó.
Ő volt az, akit a civilek sokkal inkább hasonlítottak Robin Hood-hoz, mit bármilyen alvilági emberhez. Igazi tökös legény volt mindenki szemében.


A film megtörtént esemény alapján készült, ami a 70-es évek clevelandi szervetett bűnözés történetét mutatja be. És hogy a történet a lehető leghitelesebb legyen, a film egyik producere Rick Porello lett, aki több könyvet is írt már korábban a clevelandi alvilágról. Ehhez olyan szereplőgárdát állítottak össze, akiket hasonló filmekben már számtalanszor láthattunk. Hogy a szereplőkből néhány legyen említve: Christopher Walken, Vinie Jones, Paul Sorvino és a nagysikerű The Soprano’s sorozatból jó pár ismert szereplő is. Jómagam még a Casino c. filmből felismertem egy kápót. 

Tehát a történet középpontjában Danny Greene van, akit Ray Stevenson alakít. Ray, akit legutóbb emlékeim szerint a Pancser Police-ban lehetett látni, tökéletes választás volt a szerepre, hasonlóságban 10/10-es, jobbat el sem lehetne képzelni. Greene kikötői rakodóként kezdte, és már ekkor kihasználta a hajózási szállítmányozás közelségét és megkereste a fizetés kiegészítését.
Greene igazi ír tökös legény, aki megszerzi magának a szakszervezet elnöki posztját is, ahelyett, hogy kirúgnák onnan. És, hogy hatalmát éreztesse, nevéhez hűen, irodája lépcsőjét és szőnyegét is zöldre cseréli. De ha ez sem lenne elég, jön a zöld zakó és autó is. Élete úgy érzi egyenesbe ért, feleség, gyerekek, új ház minden megvan a boldogsághoz, amikor megvádolják többek között zsarolással, szakszervezeti visszaéléssel és persze nem jogtalanul. Szabadulása után Shondor (Christopher Walken) veszi szárnyai alá, behajtó lesz és elkezdődik a kemény alvilági élet, amire házassága is rámegy.

Val Kilmer játsza a helyi rendőrt, aki Greene után lohol. A filmben több jelenet is van ahol ketten szerepelnek és egy kicsit olyan érzésem volt, mint a Heat-ben, amikor a törvény két oldalán álló felek maximálisan tisztelik a másikat. Itt közel nem mélyül úgy el kettejük kapcsolata, de a hatalmas respect itt is megvan egymás felé. Kilmer nem okoz különösebb gondot Greene-nek, de azért jó, hogy a törvény másik oldaláról is kapunk képeket.


A dolgok ott kezdenek elcsúszni Greene számára, amikor valamin nem tudnak megegyezni Shondor-al. Ezek után még az Olasz maffiával is összebalhézik, ezért elkezdi építeni saját csapatát, ami számos leszámoláshoz, bandaháborúhoz vezet. A film hitelességét segíti az eredeti felvételek bevágása, egy-egy leszámolás után és folyamatosan figyelmeztet arra, hogy megtörtént eseményekről van szó. Amikor a dolgok kezdenek komolyan eldurvulni, akkor kerül a képbe, Paul Sorvino, mint az Olasz maffia new yorki feje. Sorvino sem először játssza maffia család fejét, szintén tökéletes választás a keresztapa posztra. Mindenki jól vette a rá kiszabott feladatot, az egyetlen kakukktojás talán
Val Kilmer karaktere volt. Az erősen elhízott színész számomra nem volt annyira hiteles, mint a többiek, helyette lehet, hogy valaki más kellett volna választani, de nem zavart sok vizet.

A rendező Jonathan Hensleigh volt, aki eddig nem rendezett hasonlót, úgyhogy neki mindenképpen új volt a kategória. Eddigi jelentősebb munkái, például az Armageddon, ahol producerként és íróként is kivette a részét a munkából, vagy a Megtorló, amit Ő rendezett. Ez a film viszont jóra sikerült, úgyhogy kérünk még ilyet!

Értékelés: 7,5/10
imdb:7,1/10
Budget: N/A
 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtroll.blog.hu/api/trackback/id/tr252914396

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása