Vation 2011.05.08. 15:34

Sanctum

Utóbbi idők, talán leggyengébb plakátja ennek a filmnek volt. Ha valaki megakadna az olcsó plakáton és már emiatt nem klikkelne a trailerre, annak írták rá nagybetűkkel James Cameron nevét, ugyanis Ő volt az egyik executive producer. Ha valakit ezzel sikerült eljutatni trailerig az már szembesülhet vele, hogy izgalmas kis barlangbúváros filmnek nézhet elébe.

James Cameronnal ki is merülnek az ismerősen csengő nevek, úgyhogy valami mással kell majd eladni a filmet. Ötletnek jó volt, hogy a mostanában divatos, 3d-ben is vetítették a filmet. Nem tudom ez mennyire dobot a filmen, mert én az “analóg” 2d-t néztem. A film jelentős része, sötét barlangban játszódik, úgyhogy a 3d nem tudom mennyire érvényesülhet, de Cameron, a 3d úttörője nyilván tudta, hogy mit csinálnak. Voltak viszont nagyon szép víz alatti képek, aminél biztos jól nézet ki az új dimenzió. 

A 30 millió dolláros összköltségvetésből már nem maradt nevesebb színészekre, ugyanis a 3d és a víz alatti forgatások elvitték a büdzsé nagy részét. Így maradtak B kategóriás színészek, mint például a film főbb karaktere, Richard Roxburgh  és Ioan Gruffudd.  Roxburgh-ot az M:I II-ben lehetett látni, Gruffudd pedig a Fantasztikus négyesből lehet ismerős.

Történetről elég annyit tudni, hogy olyan mint anno a hegymászós, Függő játszma, Stallonéval. Ott a hidegből van sok, itt a vízből, de alap ugyanaz, mindenki veszélyben van. Egy expedíció, feltáratlan vízi barlangjáratokat térképez fel mélyen a föld gyomrában, miközben a felszínen ítéletidő uralkodik és hatalmas mennyiségű víz ömlik a lentiekre. A helyzetet felismerve hőseink rájönnek, hogy innen bizony pucolni kell, de a kijárat közben már használhatatlan lett.


 
Reményvesztett hőseinknek, maradt az ismeretlen barlangjárat és a kevés oxigén.
A film elején kb 15 percet kaptunk, hogy megismerkedjünk a karakterekkel, ezek után szinte hiba nélkül meg lehet tippelni, hogy ki milyen sorrendben hagyja ott a fogát és ki lesz az, akinek van esélye a menekülésre. Ami nagyon tetszett, hogy sikerült olyan hangulatot készteni a filmnek, hogy a néző egy-egy szorult helyzetben azonosulni tudott a szereplővel és annak reménytelen helyzetével, majd szerencsére le lehetett tudni az egészet egy sziszegéssel és örülni, hogy fotelból nézzük az egészet. 
 
 
A filmnek van némi valóság alapja is, ugyanis igaz történet inspirálta a készítőket, mindenesetre örülök, hogy nem az én történetem az ami megindította Őket.
Aki kicsit is nyitott a barlangaszás felé, annak biztos, hogy tetszeni fog, de biztos vagyok benne, hogy tágabb réteg is kedvelni fogja.
imdb 5,7 nél sokkal többet én sem fogok, adni, de nekem annál azért többet ért.
Sokszor kiszámítható, de izgulni való perceket is adott rendesen. Ha kicsit többet gondolkodtak volna rajta és, ha itt sem vetik be a szokásos kliséket,
azaz kevésbé kiszámítható, akkor sokkal jobb is lehetett volna.
 
Értékelés: 6,8/10   
imdb: 5,7/10
Budget: 30,000,000 usd
 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtroll.blog.hu/api/trackback/id/tr602887446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása