Vation 2011.05.12. 10:56

Fast Five

Kevés olyan film van, amiről már öt bőrt lehúztak és még mindig érdekli az embereket.
De úgy néz ki, hogy dögös csajok, dagadó izmok és a cool verdák még mindig vonzzák a népet a mozikba és a sok szuperhősös film között csupa felüdülés egy ilyenre beülni.

Ötödik rész ide vagy oda, a készítők tudták, hogy valamit újítani kell, mert a sok benzingőz és nitro és a mindig egy lökhárítónyival megnyert versenyek már kissé elcsépeltek lettek a 4 rész alatt és már a nitróra kapcsoló verdák mechanikai működésének bemutatása is unalmassá vált.
Ezért a készítők az eredeti ötletet most az alapoknál elfolytották. Azaz maradtak a csajok, szteroid demonstráció és a dögös verdák.
Ezt az alapot vegyítették az Ocean’s eleven-el és a Bad Boys 2-vel.
Tehát aki kimondottan utcai verseny fan és most is erre számít, annak sajnos most csalódnia kell, de nem kell kétségbe esni, mert lóerőből most is kapunk bőven, mert a srácok azért a nitróval felhúzott verdákat még most nem cserélték le Pryusra. Penge verdákból most is kapunk bőven, abból nincs hiány, de ahogy említettem nincs kiélezett küzdelem az Amerikai és a Távol-Keleti autópiac között. A készítők tutira mentek, ugyanis ha már háttérbe szorult az utcai verseny, megmozgattak minden követ és szinte az összes jelentős karaktert felkérték az előző részekből, sőt még új arcokat is hoztak.

Új szereplőnek érkezett például Rock, alias Dwayne Johnson, aki úgy néz ki a hosszú körszakállal, mint Mekk Elek, aki egész életében növekedési hormont zabált. Így most a képernyő felületére jutó dagadó izmok száma, női szemek örömére jelentősen megnövekedett. Johnson egyébként egyre több filmben kap szerepet, erős karakter, akinek nagyon jól állnak a tökös legény szerepek.
A filmben Dominic Toretto-t és társait akarja sittre vágni, ezért érkeznek Rio-ba egy csapat elit egységgel, ahol egy helyi segítőt kér maga mellé az egyébként erdélyi-magyar származású anyuka lányát, Elsa Pataky-t. Utcai versenyek helyett most komoly akciókat kapunk, amiért nem is kell 7-8 percnél többet várnunk, mert Dominic-nak és társainak, néhány komolyabb értékű autót kell megszerezniük egy száguldó vonatról. A meló nem úgy sül el, ahogy azt tervezték és ebből kifolyólag borsot törnek a rioi drogbáró Hernan Reyes (Joaquim de Amedia) orra alá, akinek nem mellesleg az egész rendőrség a kezében van. Dominic ezek után nyögi be társainak a már unalmassá vált mondatot „ utolsó meló és kiszállunk”, azaz a drogbárót, Reyes-t készülnek kirabolni.



 
Az utolsó melóra Dominicnak több emberre van szüksége ezért elkezdi csapatát építeni. Felkészülésük hoz egy-két látványos jelentet, füstölgő gumikat és jó pár unalmas lerágott poént, de voltak viccesre sikeredett részek is, mint például Tyrese Gibson karaktere.
A Fast sorozat eredeti alapjaihoz hűen az autók most is jelentős szerepet kapnak, mert ha akcióról van szó, akkor szinte mindig megjelennek a menő verdák is. Mindenki hozzá méltó négykerekűt kapott, Dominic 70-es Chargert, Rock pedig egy különösen rendvédelmi szervezetek számára gyártott 6,5 tonnás páncélozott szörnyeteget, a Gurkha LAPV-t.



Viszont ahogy egy akció film megkívánja, törik–zúzzák a kocsikat szép számmal és előbb vagy utóbb, a két szteroid agy is egymásnak kell essen. Biztos sokak fejében megfordult már, vajon mi lenne egy éles küzdelem eredménye. Személy szerint nem tudnék tippelni, de ha nagyon kéne, talán Rock-ot jobban el tudnám képzelni, hogy győztesen álljon fel.
Némi elcsépelt beszólás és jó néhány elfüstölt gumi után elérkeztünk a film utolsó negyedéhez, ahol a már a trailerben is látott mackóvontatás jelenethez, ami nagyon cool lett és szólt is rendesen, de sajnos sokszor nagyon messze elrugaszkodik a realitás talajától. Nem értem, hogy egy amúgy egészen jól összerakott filmet minek elrontani olyan jelenetekkel, amik a legjobb jóindulattal sem mondhatóak hihetőnek, ugyanis egy páncélszekrény vonatása az egész városon keresztül, több épületet, buszmegállót lebontva, civil áldozatok nélkül igencsak hihetetlen.



Összességében azt lehet mondani, hogy az akarás az érződik a filmen, tényleg bele adtak mindent és oda csaptak, ha kellett, de szerintem kicsit nagyobbat, mint kellett volna és ezért sokszor túlzásba estek. És bármennyire is le szeretném pontozni, nem tehetem, mert tetszett, csak voltak benne kevésbé hihető részek és ha ezektől eltekintek akkor igenis ez egy jó film volt. Akik nem sietnek a film végén, a stáb felsorolás felénél egy extra jelenetet láthatnak, amivel kellő módon elő lett készítve a sorozat következő azaz, a 6. része. Én személy szerint várólistára teszem, mert érdekel, hogy fogják folytatni, de addig még van időnk bőven, mert legkevesebb, hogy két évet kell rá várnunk.

Értékelés: 7,5
imdb: 7,8
Budget: 125,000,000 usd





 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtroll.blog.hu/api/trackback/id/tr682897826

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása