A 2010-es év egyik sikerfilmjének szánták e művet, többek között ezért is indította filmjét Debra Granik a 2011-es Oscar legjobb film kategóriában. Merész vállalkozás volt, a mindenhol nagy sikereket elért Inception-, Social Network-, True Grit-el egyszerre megmérettetni. A szinte kezdőnek mondható Debra-tól eddig nem nagyon láttatunk semmit, rövid filmeken kívül egy 2004-es filmje volt eddig, amit itthon kevesen ismerhetnek.
Egy biztos, aki alakváltó robotokra vagy CGI effektekre van kiéhezve, annak nem ez a film való, aki viszont jó színészi játékokkal fűszeretett drámát akar látni, annak sokkal inkább ez lenne a jó választás.


A történetről röviden annyit, hogy a 17 éves Ree (Jennifer Lawrence) egyedül neveli, két kistestvérét és beteg anyjukat, mert apucit drogfőzés miatt letartoztatták. A gondoskodó Ree problémái akkor tetőznek igazán, amikor megjelenik házuknál a helyi sheriff (Garett Dillahunt) és tudatja, hogy apjuk letette az óvadékot szabadulása érdekében, amelyhez házukat jelölte meg fedezetnek. Ezzel az a gond, hogy apjuk lelépett és ezért a házukat el akarja venni a hatóság a gyerekek feje fölül, akiknek nincs hova menniük.
A nehéz körülmények között élő Ree nem számíthat senkitől segítségre, így neki kell megkeresni a „gondoskodó” apucit, élve vagy halva. Azért jó akár holtan is, mert akkor bizonyítva van, hogy nincs aktív szökésben a hatóságok elől, azaz így a házuk megmarad.
A kis Ree-nek fogalma nincs, hogy apja él-e még, vagy holtan fekszik elásva valahol, mert a drogügyletek miatt szerzett ellenséget magának bőven, akik valószínűleg jobban szeretnék holtan látni. Ahogy egyre jobban ássa bele magát a kutatásba, apja ellenségei is képbe kerülnek, akiket jobb elkerülni saját testi épsége érdekben, mert ezek az olcsó piától bűzlő, modern cowboy-ok senkire nincsenek tekintettel és az sem akadály, ha egy 17 éves lányt kell eltakarítani az útból.



Ree szerepében a 20 éves Jennifer Lawrence, akinek szintén első próbálkozásai között van ez a film és legközelebb az X-men First Class-ban lesz látható. Ami biztos, hogy Jennifer most próbálgatja szárnyait a filmes szakmában és nagyon úgy néz ki, hogy fogjuk még látni bőven. A ráírt, gyorsan felnőtt tini szerepét, hiba nélkül vette, igazán jó teljesítmény ez egy ilyen fiatal hölgytől, úgyhogy biztosak lehetünk benne, hogy hamarosan újra fogjuk látni.
A szinte zsebpénzből készített alkotásban ne várjunk neves szereplőket, ezt a filmet nem a nevek fogják eladni. Számomra egyetlen ismertebb színész, Garett Dillahunt volt, akit több ismertebb alkotásban lehetett látni. Többek között, akik látták az Utolsó ház balra c. filmet, annak innen ismerős lehet, vagy annak, aki esetleg velem együtt nézte A terminátor: Sarah Connor krónikái c. sorozatot.

 

Ree apja utáni nyomozása egyre jobban elmélyül, de azt kell mondanom, hogy a vele együtt járó izgalom közel nincs ezzel egyenes arányosságban. A film elején kíváncsiak vagyunk, hogy mi lett az apával, de ezt az érzést nem sikerült fokozni a készítőknek. A történet azt sugallná, hogy ahogy pörögnek a percek, nekünk egyre érdeklődőbbnek és feszültebbnek kellene lennünk, de sajnos a hangulatfokozás elmarad. Lehet érezni, hogy a nézőnek milyen élményt szerettek volna adni, de a film sosem éri el a tetőpontot. Ezért az elején felvett ritmussal pörög az utolsó percekig.
Én egy sokkal jobb alkotásra számítottam a trailer alapján és az Oscar jelölést sem értem ezek után.
Anyagi szempontból mindenképpen sikeres, mert meghatszorozta a bevételeket (eddig). Persze azért nem mindegy, hogy mennyit kell meghatszorozni. Az összköltségvetés 2,000,000 usd, ami szó szerint olcsó befektetés volt. Ha azt nézzük, a mi filmjeink kerülnek kb ennyibe, amik sosem kerülnek nemzetközi piacra. Tehát a befektetés bőven megtérült nekik, de jobban is tették, hogy nem forgattak bele több zöld hasút, mert akkor nagy pofára esés is lehetett volna belőle.

Értékelés: 5,5/10
imdb: 7,4/10
Budget: 2,000,000 usd






 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtroll.blog.hu/api/trackback/id/tr42923376

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

renesains 2011.05.22. 18:34:23

Én kifejezetten untam..

doggfather · http://dogg-n-roll.blog.hu/ 2011.06.15. 12:07:36

én nagyon élveztem!

Most csak azért olvastam el, mert a Félszemű után kíváncsi voltam, hogy erre hány pontot adsz.

Mert ez hasonlóan western film mint az.

Vation 2011.06.15. 13:21:12

@doggfather: és neked ez mennyi volt
süti beállítások módosítása