Vation 2011.06.15. 09:20

Hanna

Joe Wright rendező neve leginkább a romantikus-drámák kedvelőinek lehet ismerős.
Vágy és vezeklés valamint a Büszkeség és balítélet két sikeres alkotása után jött egy kevésbé jól sikerült film, A szólista, Robert Downey Jr.-al és Jamie Foxx-al. Három dráma után, akció múvival érkezik az angol származású rendező.


Az egyelőre ismeretlen írótól származó story, egy tizenéves kislányról szól, akit amolyan tökéletes katona módjára nevelt édesapja a civilizációtól elzárva, valahol Észak-Finnországban. Apja, Eric Bana egy ex-CIA ügynök, aki évek alatt megtanította mindenre lányát, Hannát (Saoirse Ronan). Viszont apja nevelési módszere nem hétköznapi, mert amíg mások bringázni és úszni tanítják gyermeküket, addig Erik (Eric Bana) gyilkolni tanítja lányát. Mi a kiképzés utolsó napjaiban kacsolódunk hozzájuk, amikor Hanna bejelenti Eriknek, késznek érzi magát az akcióra, amire hosszú évek óta készültek.
Eddig a történet nem is rossz, és megesz a kíváncsiság, hogy hogyan fog alakulni a kis gyilkológép története, de sajnos még csak az első 10 percnél tartunk. Az előzetesben már ellőtték, hogy a tizenéves lánynak az lesz a dolga, hogy likvidálja Marrisa-t (Cate Blanchett), aki egy aktív CIA ügynök. Hamarosan hajtóvadászat indul Hanna után, akinek Marokkóból egészen Németországig kell jutni, ugyanis apjával a terv szerint itt fognak találkozni. Hamar rájönnek, hogy Hannát az ex-CIA ügynök apja küldte, így Őt is keresni kezdik.



Az alap történet nem lenne rossz, jó az elgondolás egy gyilkos kislányról, viszont vannak a realitás talajától messze elrugaszkodott jelenetek. Az már magában abszurd, hogy egy 40 kilós lány egyedül végigverekedje magát egy rakás rosszfiún, még annak ellenére is, hogy edddig az anyatej helyet a harcművészetet szívta magába. Viszont vannak benne olyan olyan dolgok, amik józan ésszel végiggondolva  értelmetlenek és logikátlanok
Ilyen például, hogy a kislányt üldöző társaság egy alvilági társulat, akiket csak úgy „feketén” bíztak meg a „hivatalból”. Az a furcsa, hogy Hannát nem is a CIA keresi, ahol több embert is meggyilkolt, majd ahonnan megszökött. Keresi viszont egy társaság, akik sokkal inkább hasonlítanak a skinheadekre, mint alvilági alakokra, és a langyi gyanús vezérük (Tom Hollander)is inkább nevetséges, mint veszélyes. Hannának a német bőrfejűek jutottak, apjának viszont az öltönyös „gazemberek”.



Állítólag hónapokig tréningezték a kis Hannát a szerepre, úgyhogy nem maradhatott ki a közelharc jelenet sem, amiből Eric Banának is jutott. De sajnos itt sincs ok az örömre, mert Bana jelenetei olyanok mintha egy Bud Spencer filmbe csöppentünk volna. Érződik rajta a meló és az akarás, de ez nem lett több mint egy 2011-es árnyékboksz. Ennyire láthatóan gagyi küzdelmet tényleg ritkán lehetett látni a western filmek óta. Hanna bunyós jelenetei sem nyűgöztek le, viszont jobban sikerültek, mint filmbeli apjáé. És hogy folytassam a negatívumokat, a film zenéje sem sikerült jóra. A Chemical Brothers-re bízták a hangulatfokozást, de véleményem szerint nagyon rossz választás volt. Legutóbb egy másik elektro banda, a Daft Punk nagyon telitalálat volt a Tron Legacy zenéje megírásához, de ugyanez itt nem mondható el. Mondom ezt úgy, hogy régebben szerettem és örömmel hallgattam a kémikusok zenéit, de ez most tényleg csak egy csörömpölés lett.
Az viszont jó ötletnek tartottam, hogy a rendező ügyelt arra, hogy az eddig természetben élő és mindentől „megfosztott” lány, civilizációba való csöppenése meglepéseket okozzon neki, mint például egy lámpa le-föl kapcsolása. Viszont ide is hamar becsúszott egy hiba, mert 1-2 nap múlva, már úgy használta a számítógépet és a google-t, mint akinek mindennapos eszköze lenne. Ilyen és ehhez hasonló apró dolgok rontják el az amúgy egész jó induló filmet.


Szereplőgárdára nem tudok rosszat mondani, mindenki munkája rendben volt, egyedül Ercic Banát sajnálom, hogy a vártnál kicsit kevesebb időt töltött a vásznon. Saoirse Ronan-t legutóbb nem is olyan régen láthattuk a nagyszerűre sikerült The Way Back-ben, Ed Harris és Colin Farrell mellett. Ott mellékszereplőként volt látható, most viszont Ő kapta a főszerepet.
Vártam, mert az előzetes felcsigázott, de sajnos negatív meglepetés ért a filmet megnézve.

Értékelés: 4/10
imdb: 7,3/10
Budget: 30,000,000





 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtroll.blog.hu/api/trackback/id/tr982984796

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

TrueY · http://qltura.blog.hu 2011.06.16. 13:40:02

Úgy látom, hogy a Leon, a profi után divatba jöttek a kiskorúakat kiképzős filmek.

Szerintem a mélypont a Kick-Ass volt (magyarul a frappáns Ha/Ver címet kapta).
( qltura.blog.hu/2010/07/26/film_kick_ass )

Ez azért jobbnak tűnik...

Vation 2011.06.16. 17:29:00

@TrueY: attól mindenképpen jobb

Dzsúd Horse 2011.06.16. 18:37:51

Nekem nagyon tetszett a film. Lehet, hogy a mostanában nagyon gyenge filmfelhozatal miatt. Na de mindegy is, mert engem nagyon elkapott a feelingje, ami szerintem itt a lényeg, és a hangsúly ezen van, nem az akción. Egy burokban élő lány szépen lassan rácsodálkozik a világra, és milyen jelképes, hogy egy játszótéren ér véget. Sose volt igazi kislány, és már nem is lesz az. Amikor az anyja halálának okát közli, az meg mindent visz :D

A kritikával egyébként egyetértek, akciófilmnek gyenge, de szerintem itt nem is ez volt a céljuk a készítőknek.

Nálam 8/10 a film.
süti beállítások módosítása