Vation 2011.05.04. 17:00

The Rite / A rítus

 
A Da Vinci-kód és az Angyalok és Démonok után, a helyszín, ismét Vatikán. Ezek a filmek eddig mindig megosztották a közvéleményt és a nagy várakozások ellenére, sajnos csalódni kellett bennük. A jó hangok és Hopkins játékánál talán ki is merülnek a film pozitív jellemzései, de azért nézzük kicsit bővebben.
 
A film rendezőjének, eddig a Kisiklottak és a 1408 c. filmet köszönhettük, amik talán jobban ismertebbek a rendező munkáiból. Hopkins mellett a másik főszereplő egy számomra ismeretlen valaki, Colin O'Donoghue, imdb szerint eddig inkább sorozatokban mutatkozott. (kép lent) Nem is baj, mert teljesen jellemtelen karakter, Hopkins nélkül nyilván való, hogy észre sem lehetne venni. Hopkins a Tőle megszokottat hozza, mesterien profi, néha a Dr. Lechter figura félelmetes mimikájára emlékeztet.
 
 
Alap story az ördögűzés és a megszokott nyaktekergetés és pókjárás helyett most van 100-as szög öklendezés. Egy fiatal szemináriumi hallgató, nagy vízen túlról, Rómába utazik, hogy az ördögűzés bugyraiba ássa Magát. Itt találkozik Hopkins-al aki maszekban az ördögűzést gyakorolja, illetve aki bevezeti eme mesterség bugyraiba. Érdekes részlet annak, annak aki eredeti nyelven nézi, hogy néhány szó magyarul is elhangzik a filmben. Itt jegyezném meg, hogy a részben Magyarországon, illetve Budapesten forgatott filmben azt hittem, hogy lesz egy-egy ismerős környék, de úgy látom, hogy szinte csak stúdió jelenetek vannak.
 
 
Azt azért érdemes megjegyezni, hogy a film "Inspired by true story".
Ilyenkor azért kíváncsi vagyok, hogy mi az ami valós és mi az amit hozzá tettek, hogy kerekebb legyen a történet. Az ördögűzés és a másvilági misztikumok mindig megosztják az embereket. Én például a hitetlenebb csoportba tartozom, de az újdonságra és az érdekes dolgokra mindig nyitott az ember. Hogy a filmből mi igaz és mi nem, nyilván nem fog kiderülni, tehát mindenki döntse el magának, hogy mennyit fogad be belőle, de azt hiszem én még maradok a "hiszem ha látom" oldalon. Az a helyzet, ha Hopkins nincs benne, akkor ez a film még ennyit sem kapna, mert ez bizony gyenge lett.
A film nem hagyott nyomot az bennem, újra sem fogom nézni, úgyhogy közepesre pontozom.
 
Értékelés: 5,5/10
 
imdb: 6/10
 
Budget: 37,000,000 usd
 
 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://filmtroll.blog.hu/api/trackback/id/tr472874849

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása